קיבוץ מֶצֶר השוכן על שטח של 3000 דונם בצפון מערב השומרון. הקיבוץ עלה על הקרקע ב- 8 בספטמבר 1953 השם “מצר” – נבחר עקב מיקומו בצמוד לקו הירוק עם ירדן ( מצר פירושו גבול) ובסמוך לכפר הערבי מיסר, בעל הצליל הדומה .
המייסדים: בחורות ובחורים בני 23 – 24 בוגרי תנועת השומר הצעיר מארגנטינה. במשך השנים הצטרפו גרעינים מדרום אמריקה וגרעינים ישראלייםוחברות נוער.
גאוותם של בני המקום היא על דו קיום עם הכפר הערבי השכן מיסר בפרט, ועם כל האוכלוסיה הערבית באזור בכלל, שהחלה עוד בימיהם הראשונים של מתיישבי מצר על הגבעה כשתושבי מייסר חיברו את המתיישבים החדשים לצינור המים.
פרנסת הקיבוץ היא על ענפי החקלאות אבוקדו, זית, אפרסמון, לול ורפת שחנכה ב-2006 מכון חליבה חדש וכמובן מצרפלס המפעל המרכזי של הקיבוץ המייצר מערכות השקיה, אינסטלציה, תקשורת, אביזרי השקיה וטיפטוף ומכונות טיפטוף.
ב 2001 החליט הקיבוץ על יצירת קשר עבודה-תקציב וב-1.6.07 החליט הקיבוץ ברוב גדול על שכר דיפרנציאלי (מודל רשת ביטחון) ורבים מחבריו עובדים לפרנסתם מחוץ לקיבוץ.
מערכת הבריאות והרווחה שלא הופרטה מעניקה שרות טוב ונאמן לחברי הקיבוץ ולתושביו ובמיוחד לאוכלוסיה המבוגרת של המקום (“הותיקים”) המערכת מעסיקה מטפלת שטח המבקרת מדי יום את האוכלוסיה החלשה ומספקת את שרותיהם – לרבות קניות יומיומיות, וטיפולים אישיים.
במצר מערכת חינוך תוססת המתחנכים בה כ- 150 ילדים מתוכם כ-70 ילדים מהסביבה – יהודים וערבים.
נושא הרפואה ההוליסטית הולך חזק מאד במצר ופועלים בו מטפלים, בני המקום, כמו: שיאצו, דיקור, רפלקסולוגי, פרחי בך, רייקי ועוד..
בשנים האחרונות התפתחה קבוצת רוכבי אופניים “רוכבי מצר” המקיימת פעילויות רכיבה משותפות עם הרוכבים באזור ועם רוכבי מפעלי פלסטיקה בארץ.
מצר אימץ את אורח החיים הירוק. תחת הסלוגן: חושבים ירוק – רואים רחוק!!
פינת גדי – לזכר גדי הלמן
הבוסתן – לזכר איציק דורי ז”ל
המפל – להנצחת קורבנות הפיגוע בנובמבר 2002: איציק דורי, תרצה דמארי, רביטל , נועם ומתן אוחיון ז”ל, שלהקמתו נרתמו כל חברי הקיבוץ, ילדיו ותושביו.
חורשת ה-55 – המציינת 55 שנים למצר
הבקתה – הצופה על עמק נרבתא